Ik word gezonder!

Een beter voedingspatroon en/of een gezondere relatie met voeding of misschien wel meer zelfvertrouwen of minder stress. Al met al wil jij graag je algehele leefstijl verbeteren.

Je bent hier omdat je jezelf graag een betere leefstijl wilt aanmeten. Gefeliciteerd met deze eerste en allerbelangrijkste stap! Nadenken over je leefstijl, de dingen die je graag anders wil, het opzoeken op internet, een Personal Trainer zoeken en op de button drukken waardoor je nu hier bent… Dát is de lastigste stap. De rest, daar help ik je graag bij.

Schiet gezond eten er regelmatig bij in of weet je niet goed waar je moet beginnen? Is jouw relatie met voeding wel gezond? Zo niet, wees niet ongerust, je bent niet alleen. Wist je dat tot wel 75% van alle vrouwen een verstoorde relatie met voeding heeft? En natuurlijk geldt ditzelfde voor veel mannen. Hiermee zeg ik niet dat je direct een eetstoornis hebt, maar tussen een gezonde relatie met voeding en een eetstoornis zit nog een heel groot grijs gebied. Een gebied waarin de grootste groep mensen zich helaas bevindt. Herken je jouw obsessie voor het getal op de weegschaal, het overslaan van maaltijden om een ‘fout’ recht te zetten, een verkeerd beeld over jouw lichaam of chronisch diëten? Zo zijn er nog veel meer symptomen van een verstoorde relatie met voeding en oprecht… Dat doet me echt verdriet. Daar moeten we wat mee! We mogen wel eens wat liever zijn voor onszelf en tegelijkertijd alsnog doelen behalen én genieten van het leven.

Of wellicht ervaar je erg veel stress of slaap je slecht, met alle gevolgen van dien. Dit kan op korte termijn vervelend zijn, maar op lange termijn is het enorm schadelijk voor je gezondheid. Wat de oorzaak ook is, minder stress en een betere en/of langere nachtrust zijn voor iedereen goed. Want hoeveel je ook sport, zonder goede voeding, slaap en een fijne mindset is het plaatje niet compleet en kunnen doelen lastig te bereiken zijn. Of zoek je een Personal Trainer omdat je meer zelfvertrouwen wilt hebben? Wil je je sterker voelen, tot je recht komen, jezelf laten zien aan de buitenwereld of aan jezelf laten zien dat je het waard bent? Want dat ben je! Dus bedank jezelf dat je de eerste stap gezet hebt.

Laten we het eerst even hebben over wat leefstijl in grote lijnen inhoudt. Daarna ga ik er heel graag met jou samen mee aan de slag. Ik hoop dat je er net zo naar uit kijkt als ik, want een gezonde leefstijl maakt dat je zó veel meer uit het leven kan halen. En dat gun ik iedereen! En ja, mezelf dus ook! Want dat is waar jouw reis begint… Gun jij het jezelf ook? De stappen zetten we samen.


Leefstijl-verandering.

Leefstijlverandering is een proces dat tijd en toewijding vergt, maar het is een essentiële stap naar een gezonder leven. We nemen je algehele leefstijl onder de loep en kijken naar wat er allemaal al goed gaat en wat er beter kan. Wellicht moet het roer écht 180 graden om, maar dit doen we niet in één keer, want dan is de kans groot dat jouw boot zal kapseizen. Met een goed doordacht plan gaan we rustig bijsturen en ongezonde(re) gewoontes vervangen door gezondere alternatieven. Dit kan gaan om het veranderen van je eetgewoonten (zullen we afspreken dat we het woord dieet niet gebruiken? Daar heb ik toch zo’n hekel aan, hè…), maar ook om het implementeren van een regelmatige trainingsroutine, een betere nachtrust en een gezonde mindset.

De hamvraag is: “Wat is leefstijl precies?” Letterlijk betekent dit de manier van leven. De manier waarop je je leven inricht op het gebied van hobby’s, sport, muzieksmaak, ontspanning, voeding, relaties enz. Hierin heeft men min of meer een stabiel patroon van gedragingen, dat kan een gezond patroon zijn of een wat ongezonder patroon.

Als we spreken over een leefstijlverandering naar een gezonde leefstijl dan hebben we het natuurlijk niet over muzieksmaak, maar meer over de keuzes met betrekking tot voeding, beweging, slaap, stress, roken, alcohol etc. Dat roken en alcohol niet goed voor je zien dat weet iedereen, maar niet iedereen weet dat zijn of haar voedingspatroon ongezond is of dat een chronisch slaaptekort schadelijk is. Binnen Personal Training is het belangrijk om alles onder de loep te nemen om jouw persoonlijke doelen te behalen. Tips voor een gezondere leefstijl:

  • Eet gezond: Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op onder andere hart- en vaatziekten en kanker.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Als je voldoende beweegt voel je je fitter, verklein je de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten enzovoorts. Daarnaast helpt het ook nog eens tegen stress.
  • Minimaliseer stress en zorg voor ontspanning: Het is belangrijk voor je gezondheid dat je probeert om zo min mogelijk stress te hebben door regelmatig te ontspannen, een balans te vinden tussen energiegevers en energievreters en goed te slapen.
  • Niet roken en geen (of zo min mogelijk) alcohol: Tsja… Die hoef ik niet uit te leggen, toch? Rook en drink je wel? Probeer het op zijn minst af te bouwen en als het even kan… Stoppen. Een drankje op zijn tijd is geen ramp, maar alles met mate.

En daarnaast zijn er nog veel meer aspecten waarmee je je leefstijl positief kan beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld het hebben van zingeving in jouw leven, mentaal welbevinden (eigenwaarde, veerkracht, gevoel van controle), sociaal maatschappelijke participatie (sociale contacten, betekenisvolle relaties), vaak de natuur in, veel lachen, etc.

Klinkt goed, toch? Gaan we er wat aan doen samen?


Beter voedingspatroon.

Een goed voedingspatroon is de basis voor een gezond lichaam en geest. Als Personal Trainer kan ik je helpen bij het creëren van gezonde voedingsgewoontes die passen bij jouw leefstijl en bij jouw doelen.

We brengen duidelijk in kaart hoe je nu eet en drinkt, we bekijken wat er goed gaat en wat er beter kan, we bespreken wat je lastig vindt (valkuilen, emoties enzovoorts), ik bereken jouw energiebehoefte en ik bereken wat er nodig is om jouw doel(en) te behalen en jouw gezondheid te bevorderen. We zoeken dus naar de juiste balans tussen wat jouw lichaam nodig heeft en wat jouw lichaam verbrandt. Ook kijken we naar de balans tussen de macronutriënten (ook bekend als macro’s) in jouw voeding om te zien of dit goed is voor jouw lichaam én of deze passen bij jouw doel. De drie bekende macronutriënten zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Macronutriënten leveren een bepaald aantal calorieën/energie per gram. Dit is geen ‘one size fits all’, iedereen is anders en dit dient goed afgestemd te worden op ieders lichaam en persoonlijke doelen.

Op deze manier halen we het beste uit gezonde, voedzame en lekkere voedingsmiddelen. Belangrijk is dat dit op een prettige manier gebeurt, we gaan onszelf niet uithongeren en onnodig kwellen. Daarbij moet het een nieuwe leefstijl worden, een leefstijl die je vol kunt houden om chronisch diëten (het welbekende jojoën) te voorkomen. Dat is niet gezond en daar word je echt niet gelukkig van op de lange termijn.

Ben jij het chronisch diëten zat? Of wil je meer energie? Wil je genieten van je eten zonder dat vervelende stemmetje achter in je hoofd die jou een schuldgevoel probeert aan te praten? Wil je fitter of sterker worden? Of beter in jouw favoriete sport? Misschien wil je wel een betere mentale gezondheid? Wat je doel ook is, goede voeding is de basis.


Gezonde relatie met voeding.

Dit is voor veel mensen een lastig onderwerp, want heel veel mensen worstelen hiermee. Soms maanden, soms jaren, soms het grootste deel van hun leven. Je vindt jezelf te dik, te dun of te slap. Je wilt dunner zijn, meer spierdefinitie, rondere billen… Je wilt eigenlijk van alles en dan kijk je in de spiegel en zie je niet wat je wil zien. Laat ik even voorop stellen, je bent goed zoals je bent! Maatje meer of minder, iedereen is het waard en ik vind iedereen mooi die het hart op de juiste plaats heeft. Ik hou van mensen, lieve mensen, oprechte mensen, grappige mensen en weet je wat? Die komen in alle vormen, kleuren en maten. Maar helaas kijk jij misschien niet hetzelfde als ik of zoals een dierbare in jouw omgeving. De grootste criticus ben je vaak zelf.

Maar helaas wil het zo dat dit ook een trigger kan zijn voor een ongezonde relatie met voeding. Je hebt een doel, dus je stelt jezelf regels en legt jezelf restricties op. Het lukt je niet om je doel te behalen en je wordt nog strenger voor jezelf. Achterin jouw hoofd is er een stemmetje die lelijke dingen naar je roept als je een ‘misstap’ maakt. Een misstap? Je had jezelf bijvoorbeeld opgelegd geen koekjes meer te eten en vervolgens heb je er toch 2 genomen. Misschien krijg je het gevoel dat je gefaald hebt en wil je deze zogenaamde misstap rechtzetten door dit te compenseren bij de volgende maaltijd door die calorieën minder te eten. Dan is de balans weer gelijk. En vervolgens zit je in een vicieuze cirkel; een situatie waarin iets een ongewenst gevolg heeft, terwijl dat gevolg op zijn beurt het eerstgenoemde verschijnsel in stand houdt of nog erger… Versterkt. Vervolgens ben je teleurgesteld, verdrietig of boos en krijg je een eetbui.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld, zo zijn er nog veel meer manieren waarop jouw relatie tot voeding verstoord kan zijn, in meer of mindere mate. Hoe herken je een ongezonde relatie met eten? Zie hier een paar kenmerken:

  • Je voelt je schuldig als je (bepaalde dingen) eet.
  • Je hebt eetbuien.
  • Je compenseert maaltijden of straft jezelf.
  • Je houdt calorieën obsessief bij.
  • Je eet om emoties te onderdrukken.
  • Je herkent niet altijd wanneer je echt honger hebt.
  • Het maken van voedingskeuzes geeft je stress.
  • Je maakt je druk om wat anderen van jouw voedingskeuzes vinden.
  • Je hebt een lange lijst aan voedingsregels.
  • Je denkt heel de dag alleen maar aan eten.
  • Je ontwijkt sociale situaties waar de verleiding groot is om ‘fouten’ te maken.

Het is ongezond, vermoeiend en dit maakt niemand gelukkig. Wil jij je doelen behalen en jouw relatie met voeding herstellen? Genieten van het leven en die stem in je achterhoofd geen podium meer geven? Neem dan snel contact met me op om jouw algehele leefstijl vorm te geven op een manier die bij jou past. Het is belangrijk om te leren genieten van gezonde en voedzame voeding.


Meer zelfvertrouwen.

Meer zelfvertrouwen is niet alleen goed voor je mentale welzijn, maar dit heeft ook een positief effect op je gezondheid. In het leven kunnen we tegen dingen aanlopen die ons zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Als Personal Trainer kan ik je helpen om jouw lichaam en geest sterker te maken, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en je je beter voelt over jezelf. Het doel is om met een glimlach in de spiegel te kijken en met een positief gevoel aan jezelf te kunnen denken.

Wat is zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is een realistische kijk op je eigen kunnen en betekent letterlijk dat je vertrouwen in jezelf hebt. Het vertrouwen dat jij uitdagingen en hindernissen aan kunt. Zelfvertrouwen is een balans tussen vaardigheid en waardigheid.

Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf en dat noemen we ons zelfbeeld. Helaas komt ons zelfbeeld niet altijd overeen met de realiteit, dus als jij negatief over jezelf denkt betekent dit niet dat je daadwerkelijk zo bent. Het zelfbeeld is een verzameling van gedachten en oordelen die jij over jezelf hebt. Een optelsom van alles wat je hebt meegemaakt, informatie die jij over de jaren heen over jezelf verzameld hebt. Als je een negatief zelfbeeld hebt is dat een probleem, want bewust of onbewust ga je je gedragen naar de beoordeling die jij over jezelf hebt. Dit kan ertoe leiden dat je jezelf niet meer goed durft te laten gelden.

Vaak ontstaat een negatief zelfbeeld, en daarmee een gebrek aan zelfvertrouwen, door negatieve ervaringen in je leven. Dit kan een gemis aan veiligheid zijn, waardering en/of gebondenheid zijn waardoor het verlangen naar goedkeuring of de angst voor afkeuring kan worden versterkt. Zelfvertrouwen, of het gebrek hieraan, ontwikkelt zich overwegend in de kinderjaren. Daarnaast is persoonlijkheid en iemands sociale omgeving belangrijk voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen.

Maar los van eventuele negatieve ervaringen uit de jeugd is er ’tegenwoordig’ nog een bijkomstigheid. Het begint met de s… en eindigt op… ocial media. Yes, social media. En dat is voor velen een enorme trigger, wat de afbreuk doet aan het zelfvertrouwen van menigeen.

Ik ben geboren in 1986 en toen ik een puber was hadden we (gelukkig) geen Instagram, Facebook (niet zonder reden dat ik het vaak FaKebook noem trouwens, maar dat terzijde) en soortgelijke platforms. En dat is maar goed ook, want ik was de jongste van de klas (ik op mijn 5e een klas doorgeschoven), de kleinste, de dunste, zonder borsten, zonder make-up en het was het eigenlijk allemaal ‘net niet’. Of nou ja, net niet… Écht niet! Als je het vergeleek met meisjes uit mijn klas althans. En jawel! Daar gaan we… Als je het ver-ge-leek… En dat willen we niet! Iedereen is anders en vergelijken is niet alleen onnodig, maar ook onmogelijk, want iedereen is uniek.

Maar los van het feit dat ik er nooit helemaal bij hoorde had ik in ieder geval geen social media waar ik op dagelijkse basis werd geconfronteerd met de bullshit van perfecte gezichtjes, perfecte levens, perfecte lichamen en dure producten. Een wereld van likes, volgers en influencers. En toch… Toch was ik onzeker, heel lang, heel erg onzeker, al hield ik me kranig. Maar onzeker zijn in tijden als deze, waar je óók nog om de oren geslagen wordt met (online) profilering en state of the art Photoshop-skills is echt heel naar. Tegenwoordig vergelijken steeds meer mensen zich met foto’s op internet. Foto’s van prachtige dames en heren, vaak (niet altijd) zijn dit bekende mensen (of influencers… die term alleen al…) die een Personal Trainer hebben, geld zat voor gezonde producten en soms voor cosmetische ingrepen, een goede fotograaf en een mooi programma om alles na te bewerken. Wat je online ziet is niet altijd realiteit en toch vergelijken mensen zich hier regelmatig mee.

Of alles kunnen zien wat bekenden hebben. Een mooie vakantie, dikke auto, perfect gezin, goede studie, een duur horloge, coole uitjes en perfecte kinderfeestjes… Maar de minder zonnige kanten van ieders leven wordt minder vaak (of niet) gepost op social media. Bijna alles is online te vinden, een kijkje in ieders leven is niets nieuws meer. Ook dat kan heel lastig zijn, zeker als je je onzekerheden hebt.

Maar het is niet nodig, jij bent jij en zij zijn zij. Je bent goed zoals je bent, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En geloof me als ik je vertel dat ik het kan weten… Het woord onzekerheid is destijds voor mij in de Dikke van Dale gezet (geintje, hè). Een gebrek aan zelfvertrouwen is taai, maar je kan eraan werken, het proces duurt lang, maar je kan het overwinnen.

Alvast een paar tips voor meer zelfvertrouwen:

  • Zorg dat je doelen realistisch zijn.
  • Ga om met positieve mensen.
  • Omarm complimenten.
  • Schrijf je successen op.
  • Zorg goed voor jezelf.
  • Wees je bewust van je positieve eigenschappen.
  • Stop met jezelf vergelijken.
  • Investeer in persoonlijke groei.

Meer zelfvertrouwen maakt je leven makkelijker en mooier en zorgt voor minder stress. Als je vertrouwen in jezelf hebt kan je uitdagingen beter aan en vergroot je jouw persoonlijke successen en hierdoor groeit je zelfvertrouwen. Zo geraak je in een fijne positieve flow.


Minder stress.

Stress kan een negatieve invloed hebben op ons leven en kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde levenskwaliteit. Als Personal Trainer kan ik je helpen om manieren te vinden om stress te verminderen door er beter mee om te leren gaan en door energiegevers en energievreters in balans te brengen.

In principe is alles wat ik hierboven beschreven heb ook van invloed op jouw stressniveau. Onder andere jouw leefstijl, voedingspatroon, jouw relatie met voeding en jouw (gebrek aan) zelfvertrouwen zijn van grote invloed op jouw stressniveau.

Stress betekent spanning of druk, maar het is niet per definitie ongezond. Om goed te kunnen functioneren heb je soms een bepaalde mate van stress nodig. Pas als de stress te heftig is of te lang duurt spreken we over ongezonde stress. Een voorbeeld van gezonde stress is bijvoorbeeld als je een belangrijk examen hebt. Stress zorgt er dan voor dat je extra alert bent wat ten goede kan komen van jouw prestaties. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is neemt ook de stress weer af. In het geval van ongezonde stress duurt de stress te lang of is de stressreactie heftig en heb je meer hersteltijd nodig. Ditzelfde geldt voor wanneer veel stressmomenten elkaar op volgen zonder voldoende hersteltijd tussendoor.

Wat zijn stresshormonen? Stresshormonen kunnen zowel een nuttige als een schadelijke functie hebben. De drie belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Als directe reactie op stresssituaties maakt jouw lichaam in eerste instantie twee soorten stresshormonen aan. Dit zijn adrenaline en noradrenaline. Na deze fase komt er een ander systeem op gang waarbij cortisol, het derde stresshormoon, een rol speelt. Bij zowel fysieke als psychologische stress komt dit hormoon extra vrij en heeft een belangrijke functie tegenover de stresshormonen adrenaline en noradrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam zich weer herstelt, maar de energie die cortisol daarvoor nodig heeft wordt gecreëerd door spiermassa af te breken. En dat is niet best…

De symptomen van stress ontstaan door een (chronische) overbelasting en zijn als het ware een waarschuwing van je brein en lichaam. Stress is niet geheel te voorkomen, want dit is nu eenmaal onderdeel van het leven. Zoals gezegd zullen de stress symptomen meevallen en snel verdwijnen als de stress van korte duur is. Echter, des te langer je over je grenzen heen gaat, des te langer het duurt alvorens de symptomen afnemen. Is er sprake van chronische stress dan zullen de symptomen aanhouden en kunnen ze heftiger zijn.

Wat zijn de symptomen van stress? Misschien herken je het wel van de laatste spannende gebeurtenis waar je mee te maken had. Deze symptomen zijn onder andere:

  • Gespannen spieren.
  • Verhoogde bloeddruk.
  • Versnelde hartslag.
  • Versnelde ademhaling.
  • Koude handen.
  • Zweten.

Maar als er sprake is van aanhoudende stress kan je te kampen krijgen met psychische klachten zoals bijvoorbeeld:

  • Concentratieproblemen.
  • Angst- en paniekklachten.
  • Geheugenverlies.
  • Stemmingswisselingen.
  • Dissociatie.
  • Verslavingsgevoeligheid.
  • Opgejaagd gevoel.
  • Verwardheid.
  • Duizeligheid.
  • Nergens zin in hebben.


Of lichamelijke klachten zoals onder andere:

  • Vermoeidheid.
  • Slapeloosheid.
  • Spierpijnen.
  • Hoofdpijn.
  • Buikpijn.
  • Oorsuizen.
  • Beperkt zicht.
  • Maagpijn.
  • Hoge bloeddruk.
  • Hartkloppingen.

Je ziet het… Ongezonde stress is absoluut slecht voor lichaam en geest! Hierboven zie je de enorm lange lijst aan vervelende symptomen die stress met zich mee kan brengen. Maar deze uitingen van stress zijn nog niet eens altijd het grootste probleem. Op de lange termijn kan het het volgende veroorzaken:

  • Hartziektes.
  • Vaatziektes.
  • Spierafbraak.
  • Minder goed functionerende spijsvertering.
  • Lager libido.
  • Versnelde veroudering.
  • Gewichtstoename of gewichtsafname.

Ongezonde, chronische, stress is gevaarlijk voor lichaam en geest. Het is belangrijk om jouw leven in balans te brengen door het aantal energievreters te minimaliseren en er voldoende energiegevers tegenover te zetten zodat de weegschaal weer in balans is. Ontspanning, leuke activiteiten en fijne sociale contacten zorgen ervoor dat de batterij weer vol raakt om stress het hoofd te kunnen bieden. Ook dit is een belangrijk onderdeel van Personal Training en het verbeteren van je gezondheid en algehele leefstijl.

Zorg goed voor jezelf!

Ik hoor graag hoe ik jou kan helpen.

Ik kijk ernaar uit om kennis met je te maken en te kijken hoe wij samen jouw fitnessdoelen gaan behalen. Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Jezelf verbeteren, op welke manier dan ook, is niet alleen gezond, maar ook spannend en leuk. Er is niets waardevoller dan een gezond(er) en sterk(er) lichaam waarop je mag vertrouwen en waar je blij mee mag zijn!