Ik word fitter!

Meer energie, vet verliezen, een betere conditie, meer kracht / spiermassa of een betere balans. Allemaal doelen die je kunt hebben om jouw fysiek te verbeteren.

Je bent op deze pagina terecht gekomen, omdat je wil werken aan een sterker, slanker en / of gezonder lichaam. Wellicht heb je een droomlichaam voor ogen en wil je wat vetmassa kwijt of wat spiermassa aankomen. Maar misschien ben je hier omdat je sterker wil worden, omdat je door ziekte kracht verloren bent, omdat je in de zorg werkt of omdat je je kleinkinderen graag met gemak wil kunnen optillen. Of ben je snel uitgeput als je een sprintje trekt om de bus te halen of een potje gaat voetballen met je kinderen en wil je aan je uithoudingsvermogen werken? Ook kan het zo zijn dat je moeite hebt met je balans. Naarmate de jaren verstrijken wil ons evenwichtsorgaan ons nog wel eens in de steek laten, met alle gevolgen van dien. Of wil je simpelweg meer energie? Redenen zat om je energieker te willen voelen! Een drukke baan, een druk gezin, hobby’s enzovoorts. Ongeacht de reden, meer energie is altijd fijn!

Wat jouw doel ook is, ik help je graag verder! En dit doen we stap voor stap, in een tempo die bij jou past, waar je je goed bij voelt en die je vol kunt houden.

Eerst maken we kennis en bespreken we jouw doelen, mogelijkheden en eventuele beperkingen en ontdekken we de dieperliggende motivatie achter jouw doelen. Als we die dieper liggende motivatie goed in kaart gebracht krijgen kunnen we gaan werken vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie.


Meer energie.

Ken je dat? Na een lange dag werken voel je je futloos. Of je houdt thuis alle ballen hoog als ouder van een druk gezin. En als het dan eindelijk weekend is ben je eigenlijk te moe om er volop van te genieten. Je energieker voelen is iets wat veel mensen graag willen, maar soms niet zo makkelijk is. Er zijn namelijk genoeg oorzaken waarom je je vermoeid voelt. Het is zaak om samen te kijken naar jouw algehele leefstijl. Een paar tips voor meer energie zijn:

  • Zorg voor meer beweging / sport.
  • Stop (of verminder) nicotine, cafeïne en alcohol.
  • Verminder de stress in je leven.
  • Eet gezond.
  • Drink meer water.
  • Zorg voor een betere nachtrust.
  • Neem voldoende daglicht tot je.
  • Check of je alle essentiële vitamines voldoende binnen krijgt.
  • Vul een tekort aan vitamines en mineralen aan met supplementen.

Zodra we bepaald hebben waar we jouw leefstijl kunnen verbeteren voeren we stap voor stap veranderingen door. Mocht het zo zijn dat je een van de andere bovengenoemde doelen voor jezelf gesteld hebt dan zit hier absoluut een samenhang in. Meer spiermassa, minder vetmassa, een betere conditie zorgt tenslotte ook voor meer energie.


Vet verliezen.

Wil je vet verliezen? Prioriteit nummer één is om dit op een gezonde manier te doen. Een manier die tijdens het gehele proces goed is voor jouw lichaam en daarnaast vol te houden is. Nadat je je doel bereikt hebt wil je natuurlijk niet dat je een terugval krijgt en alles ‘voor niets’ was en je teleurgesteld raakt. Het welbekende ‘jojoën’ ligt dan op de loer. En dat gaan we voorkomen.

Als je af wil vallen dan zorg je voor een caloriebeperking, op basis van een weldoordachte berekening. Als je te snel afvalt dan verlies je gewicht, maar dan gaat dit ten koste van je spiermassa en energieniveau, daarnaast vergroot dit de kans op een tekort aan vitamines en mineralen en andere bouwstoffen die jouw lichaam nodig heeft met alle gevolgen van dien. Gezond afvallen houdt in dat je een calorietekort creëert, maar nog steeds voldoende consumeert. Oftewel, je eet en drinkt afdoende en gezonde producten zodat er geen tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaat. Afhankelijk van de hoeveelheid vet die je hebt adviseer ik dan ook om niet meer dan een halve kilo tot één kilo per week af te vallen.
Nu we het toch over ‘afvallen’ hebben mag je best weten dat ik dit woord liever niet gebruik. Mijn persoonlijke voorkeur is de term afslanken. Wanneer je wil ‘afvallen’ komt er namelijk veel meer bij kijken dan enkel dat getal op de weegschaal. Een getal waar menig een trouwens serieuze stress van krijgt. Ook dat nog!

Als we het woordenboek erbij pakken dan betekent afvallen letterlijk dat je gewicht verliest, je wordt minder zwaar. Afslanken betekent dunner / slanker worden, inkrimpen, terugbrengen in omvang of woorden van gelijke strekking.

Echter, wanneer je slanker wil ogen (en dat is dan vaak het doel als men spreekt over afvallen) dan zegt je gewicht niet alles. Want wanneer je vet verliest en spiermassa aankomt kan de weegschaal zomaar hetzelfde blijven weergeven. Ditzelfde geldt voor de hoeveelheid vocht die je lichaam al dan niet vast houdt. Ook dit kan per dag verschillend zijn. Wanneer je je lichaamssamenstelling wil veranderen door vetmassa te verliezen en / of spiermassa aan te komen zijn o.a. de centimeters omvang belangrijker. Dit maakt dat je slanker wordt, dus je valt niet persé af, maar je bent wel aan het afslanken.

Bij aanvang bespreken we jouw doel(en) en beginnen bij het in kaart brengen van jouw startpunt en herhalen eens in de zoveel tijd een aantal metingen. Zo houden we gedurende het gehele proces goed in de gaten of je op de goede weg bent. Antropometrie betekent letterlijk ‘het meten van mensen’ en dat is dus exact wat we moeten doen om een goed plan te maken, eventueel bij te stellen en ons doel te behalen. Meten = weten. Het is niet zo dat er maar één methode geschikt is, het verschilt per persoon waar de voorkeur naar uit gaat. Zelf meet ik mijn klanten op basis van de 4 onderstaande methodes, elke meetmoment opnieuw, om een zo’n volledig mogelijk beeld te krijgen.

  • Progressiefoto’s.
  • Omvangsmetingen.
  • Vetpercentagemeting d.m.v. een calliper.
  • Gewicht (de minst belangrijke, maar wel om het plaatje compleet te maken).

Gedurende het gehele proces zijn onder andere onderstaande punten erg belangrijk:

  • Samen stellen we voor jou een doel wat realistisch en concreet is.
  • We kiezen voor voeding die bij jouw leefstijl past (en we gaan níet op dieet, ja dieet, ook zo’n woord waar ik geen fan van ben).
  • Weet dat niet elk product hoeft gezond te zijn.
  • We gaan stap voor stap richting je doel, want heel veel kleine veranderingen maken samen de verandering groot en helpen jou toe te werken naar een gezonde leefstijl.
  • Je leert anticiperen op weerstand.
  • En je zorgt bij weerstand voor een back-up plan.
  • Je leert hoe je nieuwe gedragsregels opstelt (die kleine veranderingen) en opvolgt door ze op te schrijven en navolging te geven.
  • Je moet weten dat wat je doet geweldig knap is en dat successen gevierd mogen worden.
  • Besef je tot slot dat iedereen wel eens een misstap maakt.

Wil jij op een gezonde manier die je vol kunt houden vet verliezen? Neem dan contact met me op om samen jouw doelen te bespreken.


Betere conditie.

Lukt het je niet om een potje voetballen met je kinderen of een sprintje trekken voor de bus (en deze ook daadwerkelijk te halen)? Wil je graag meer uit het leven halen door je uithoudingsvermogen te verbeteren? Heel goed! Maar misschien is bovenstaande niet op jou van toepassing en vind je conditietraining gewoon leuk. Of wil je trainen voor een specifieke wedstrijd? Wat de reden ook is, een betere conditie is áltijd een goed idee!

Als je net begint met sporten kan het verbeteren van je conditie een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, voor elk niveau is er een passend programma als je maar een goed plan maakt. En daar kan ik je bij helpen. We bepalen je doelen, startpunt, mogelijkheden, moeilijkheden, welke vorm van conditietraining je leuk vindt en we gaan stap voor stap naar de finish. Althans, naar de finish? Naar jouw doel! Want bij de finish ben je nooit met conditietraining, je zal namelijk merken dat je jezelf altijd verbeterd en het enige wat je naast een trainingsplan moet hebben is consistentie (er plezier in hebben is natuurlijk een mooie bonus).

Samen verbeteren we jouw conditie en verhogen we jouw prestaties zodat jij meer uit het leven kunt halen. Niet enkel op de lange termijn, maar ook in het leven van alledag.

Gun jezelf een beter uithoudingsvermogen en een betere gezondheid.


Meer kracht / spiermassa.

Wil je sterker worden? Zwaarder kunnen tillen of meer spieruithoudingsvermogen? Of wil je er gespierder uitzien? Het klinkt hetzelfde, maar dat is het niet. Waar jouw wens ook naar uitgaat, krachttraining is geweldig voor je gezondheid. Zowel nu als op latere leeftijd. Voor mannen en zeer zeker ook voor vrouwen. De een vindt spierdefinitie mooi, de ander wil geen zichtbare spiermassa. Vooral vrouwen zijn snel bang dat ze groot, breed en ‘mannelijk’ worden, maar geen stress… Dat gebeurt echt niet zomaar! Daar moet je als vrouw echt jarenlang heel fanatiek en erg zwaar voor trainen. Hieraan kleeft echt een strikt voedingsschema en trainingsschema. Dus wees niet bang om zwaar te trainen, het heeft meer voordelen dan nadelen. En ben je een vrouw en wil je wél gespierd worden? Dat kan ook! In eerste instantie klinken bovengenoemde doelen wellicht hetzelfde, maar de aanpak en uitkomst is anders, zodat jij het lichaam creëert die bij jouw wensen past.

Zoals ik al aangaf kent krachttraining veel voordelen. Helaas wil het zo dat mannen er vaker de voordelen van inzien dan vrouwen en daarom noem ik graag een aantal voordelen op van krachttraining voor vrouwen:

  • Betere algehele gezondheid.
  • Verhoogde stofwisseling, je slankt beter af.
  • Meer zelfvertrouwen.
  • Sterker en explosieve kracht.
  • Beter herstel.
  • Minder vaak ziek.
  • Verhoogde botdichtheid, minder kans op osteoporose als je ouder wordt.
  • Vertraging van leeftijdsgebonden achteruitgang, zoals krachtverlies,
  • Minder snel onderrug klachten.
  • Minder stress.
  • Betere houding.
  • En… Nog heel veel meer!

Doen dus! En wat mij betreft is het nog leuk ook, jezelf uitdagen op een veilige manier onder de begeleiding van professionele hulp zorgt ervoor dat jij kracht en spiermassa kunt opbouwen. Of je nu enkel sterker wil worden en zichtbaar gespierder, er is veel mogelijk. De juiste voeding is hierbij essentieel en ook hierbij help ik je graag als Personal Trainer én als Gewichtsconsulent. Om jouw doel te kunnen bereiken moet je je lichaam voeden met de stoffen die het nodig heeft. Een juiste balans is hierbij belangrijk, een balans in calorieën en macronutriënten bijvoorbeeld, maar ook een balans in je algehele leefstijl (slaap, stress, ontspanning etc).

Iedereen kan aan krachttraining doen, ook als je pas begint met sporten! Sterker nog, daar boek je vaak nog de grootste progressie. Wist je dat?


Betere balans.

Een goede balans is belangrijk voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Of je nu problemen hebt met je evenwicht of je je stabiliteit wil verbeteren voor een specifieke sport. Een goed evenwicht stelt je in staat om meer controle over je lichaam te hebben en het maakt dat je beter in staat bent om de dagelijkse taken uit te voeren.

Balanstraining is niet het eerste waar menigeen aan denkt bij het stellen van fitnessdoelen, maar er kleven veel voordelen aan een goede balans. Een aantal van deze voordelen zijn:

  • Betere houding, minder pijn.
  • Veiliger ouder worden, minder val incidenten en langer leven.
  • Meer behendigheid.
  • Minder kans op blessures.
  • Betere coördinatie.
  • Goede ondersteuning voor krachttraining, met een goede balans word je sterker, je haalt je meer rendement uit je training.

Ik hoor graag hoe ik jou kan helpen.

Ik kijk ernaar uit om kennis met je te maken en te kijken hoe wij samen jouw fitnessdoelen gaan behalen. Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Jezelf verbeteren, op welke manier dan ook, is niet alleen gezond, maar ook spannend en leuk. Er is niets waardevoller dan een gezond(er) en sterk(er) lichaam waarop je mag vertrouwen en waar je blij mee mag zijn!